Ασφάλεια Τροφίμων

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα καταστήματα πώλησης τροφίμων , όπως τα σούπερ μάρκετ , διατηρούν αυστηρούς κανόνες συντήρησης τροφίμων έτσι ώστε να εξασφαλίζουν στον πελάτη την καλύτερη ποιότητά τους . Μετά είναι ευθύνη δική μας να διατηρήσουμε αυτή την ποιότητα.

Η αγορά τροφίμων είναι το πρώτο στάδιο αυτής της ευθύνης . Όχι μόνο γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε για συγκεκριμένα σημάδια που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων , αλλά γιατί υπάρχουν και πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι μας.

Όλοι οι παραγωγοί και οι προμηθευτές τροφίμων έχουν την ευθύνη να μας προμηθεύσουν ασφαλείς τροφές . Αλλά , παρόλα αυτά , υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να κοιτάμε :

  • Χαραγμένες κονσέρβες.
  • Τρύπια κουτιά , κονσέρβες , μπουκάλια.
  • Σχισμένα περιτυλίγματα.
  • Φουσκωμένες συσκευασίες τροφών και κονσέρβες.
  • Σπασμένα αυγά.
  • Ατελής αεροστεγής στεγανοποίηση τροφίμων.
  • Γαλακτοκομικά και άλλες παγωμένες τροφές εκτός ψυγείου.
  • Προϊόντα με μούχλα , ξεβαμμένες τροφές.

Ο καταναλωτής, όταν αγοράζει προσυσκευασμένα τρόφιμα, πρέπει να γνωρίζει ότι στην ετικέτα αναγράφονται όλες εκείνες οι πληροφορίες που του δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγει αυτό το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του με τον καλύτερο τρόπο.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους καταναλωτές είναι να διαβάζουν με προσοχή τον κατάλογο των συστατικών, αφού έτσι μπορούν να έχουν πλήρη γνώση της σύστασης του τροφίμου, καθώς επίσης και των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του.

Να αποφεύγονται συσκευασμένα τρόφιμα χωρίς επισήμανση, άγνωστης προέλευσης, διότι ενδέχεται να είναι νοθευμένα ή ακατάλληλα.

Στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων αναγράφονται υποχρεωτικά οι παρακάτω ενδείξεις:

  • Η ονομασία πώλησης του προϊόντος.
  • Ο κατάλογος των συστατικών.
  • Η καθαρή ποσότητα.
  • Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας και, για τρόφιμα που μπορεί να υποστούν αλλοίωση, η τελική χρονολογία ανάλωσης.
  • Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.
  • Τα στοιχεία του παρασκευαστή ή και του πωλητή ή γενικά κάποιου υπευθύνου.

Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης, στην περίπτωση που η παράλειψη του μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα: Ασφάλεια Τροφίμων (ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας)