Μικρόβια και συμβουλές Υγιεινής

Ευρετήριο Άρθρου
Μικρόβια και συμβουλές Υγιεινής
Aσφάλεια Τροφίμων
Όλες οι Σελίδες

ΜΙΚΡΟΒΙΑ

Δε φαίνονται, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Γι? αυτό και όλοι μας πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας.

  • Μετά την τουαλέτα.
  • Πριν φάτε ή αγγίξετε τρόφιμα.
  • Όταν αισθάνεστε ή βλέπετε τα χέρια σας βρώμικα.
  • Αφού ασχοληθείτε με κατοικίδια.

Αφού βήξετε ή φταρνιστείτε  σκουπίστε τη μύτη σας.

 

Ο σωστός και ενδεδειγμένος τρόπος πλυσίματος των χεριών μας ακολουθεί τους παρακάτω κανόνες:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό
  • Τρίψτε το σαπούνι και από τις 2 πλευρές των χεριών
  • Ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από τα νύχια
  • Ξεβγάλτε με άφθονο ζεστό νερό
  • Σκουπίστε με καθαρή πετσέτα ή στεγνωτήριο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Η σωστή ασφάλεια των τροφίμων μέσα στο σπίτι μας πρέπει να ακολουθεί τους 10 παρακάτω σημαντικούς κανόνες:

  1. Να επιλέγονται προσεκτικά τα τρόφιμα που αγοράζονται.
  2. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά πρέπει να πλένονται και να καθαρίζονται σχολαστικά.
  3. Να μαγειρεύονται στις σωστές θερμοκρασίες.
  4. Να μην έρχονται σε επαφή ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  5. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, μέχρι να καταναλωθούν, πρέπει να διατηρούνται είτε πάνω από τους 63°C είτε κάτω από τους 8°C.
  6. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως (το πολύ μέσα σε 1-2 ημέρες).
  7. Να χρησιμοποιούνται κατάλληλες θερμοκρασίες ξαναζεστάματος.
  8. Να είναι καθαρές όλες οι επιφάνειες της κουζίνας και τα διάφορα σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
  9. Τα χέρια να πλένονται καλά και συχνά.
  10. Να προστατεύονται τα τρόφιμα από έντομα, τρωκτικά και άλλα ζώα.

Τέλος, το νερό αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής και συστατικό του σώματος μας. Είναι το καλύτερο στοιχείο για να ξεδιψά ο οργανισμός μας και να αναπληρώνει την υγρασία που έχασε. Εκτός από αυτά, το νερό έχει ευρεία χρήση κατά την επεξεργασία των τροφίμων.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές "πόσιμου νερού".

Πρέπει δηλαδή:

  • Να είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς.
  • Να είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών.
  • Να μην είναι θολό.
  • Να είναι άχρωμο, άοσμο.
  • Να μην έχει δυσάρεστη γεύση.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από την ιστοσελίδα: Ασφάλεια Τροφίμων (ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας)