Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΨΥΓΕΙΟΥ

Η εξέλιξη του ψυγείου

Παλιά τα ψυγεία ήταν ξύλινα. Οι άνθρωποι διατηρούσαν τα τρόφιμά τους σε πάγο. Τα ξύλινα ψυγεία είχαν ένα δοχείο από λαμαρίνα όπου τοποθετούσαν τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας που προμηθεύονταν από τον παγοπώλη. Ο παγοπώλης μετέφερε τον πάγο στην αρχή με μία χειράμαξα στην οποία έστρωνε λινάτσες και εκεί πάνω τοποθετούσε τις παγοκολώνες ενώ από πάνω τις κάλυπτε πάλι με λινάτσες. Αργότερα όταν η τεχνολογία αναπτύχθηκε άρχισε να κάνει την μεταφορά με κάρο και κατόπιν με την τρίκυκλη μηχανή του.

Το 1931 ο Αμερικανός χημικός Τόμας Μίτζλι ανακάλυψε το φρέον,και από εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε και το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο.Σταδιακά τα ψυγεία του πάγου αντικαταστάθηκαν από τα ηλεκτρικά .

Το τελευταίο μας ξύλινο ψυγείο λειτουργούσε μέχρι το 1966 που πήραμε το πρώτο μας ηλεκτρικό (ΙΖΟΛΑ).

Τα πρώτα ηλεκτρικά ψυγεία λειτουργούσαν με φρέον, το οποίο αποδείχθηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος, οπότε απαγορεύθηκε η χρήση τους .


 

Τα σημερινά ψυγεία λειτουργούν με την αρχή του faraday .Η αρχή στην οποία  στην οποία στηρίζονται είναι η συμπίεση  του αέρα σε υγρό κάτι το οποίο προκαλεί  απορρόφηση θερμότητας . Λόγω αυτής της απορρόφησης  μετατρέπεται  και πάλι σε  αέριο. Η πρώτη περίοδος μεγάλης ανάγκης για τη χρήση ψυγείων εμφανίστηκε τους θερμούς χειμώνες του 1889 και 1890 στις ΗΠΑ  λόγω της έλλειψης πάγου που παρουσιάστηκε τότε στην    αγορά.

Το  ψυγείο του μέλλοντος

Ξεχάστε όλα όσα γνωρίζετε σχετικά με τα  ψυγεία με τα ράφια και τις πόρτες και ψύξεις.  Δεν χρειάζεται τίποτε από αυτά.  Απλά ένα πράσινο τζελ.

Ευθυμία Κ.