ΕΝΟΤΗΤΑ 9 - ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ενότητα 9 - Συσκευές

Εργασίες


Τεχνολογία

H τεχνολογία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις τέχνη και λόγος, αλλά σημαίνει κάτι ευρύτερο από αυτές τις λέξεις. Η τεχνολογία μπορεί να αναφέρεται σε υλικά αντικείμενα, όπως μηχανές ή σκεύη, αλλά και σε κάποια συστήματα. Οι πρώτοι άνθρωποι ξεκίνησαν τη σχέση τους με τη τεχνολογία μετατρέποντας τις φυσικές πρώτες ύλες σε απλά εργαλεία. Για εκείνη την εποχή τεχνολογία ήταν η ανακάλυψη της φωτιάς ή το να φτιάξουν ένα μαγειρικό σκεύος. Πράγματα που τα θεωρούμε σήμερα δεδομένα, για την εποχή που ανακαλύφθηκαν ήταν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα.



Κάνε αναγνώριση των ρημάτων του κειμένου (φωνή, χρόνος, έγκλιση, πρόσωπο, αριθμός)



«Επιδράσεις της Τεχνολογίας στην υγεία και ψυχική ισορροπία των νέων»


Επιδράσεις στην υγεία

α) Προβλήματα όρασης, ύστερα από μεγάλη διάρκεια συστηματικής έκθεσής τους μπροστά από τον Η\Υ  και την τηλεόραση.

β) Δημιουργία πονοκεφάλων.

γ) Πιθανά μελλοντικά προβλήματα από την χρήση κάποιων νέων τεχνολογικών μέσων, όπως π.χ. το κινητό.

Επιδράσεις στην ψυχολογία

α) Απομάκρυνση και αποξένωση των νέων από τον κοινωνικό τους περίγυρο και μανιώδης ενασχόληση με τα νέα τεχνολογικά μέσα.

β) Επηρεασμός  της προσωπικότητάς τους.

γ)  Τρομερή εξάρτηση από τα τεχνολογικά μέσα.


Πηγή:users.sch.gr/giannouleask/tech%20a%20lik-georgia%202007.doc


Μπορείς να μετατρέψεις τις ονοματικές προτάσεις σε ρηματικές;


«Καθόμαστε στον παλιό νερόλακκο της πάπιας, κοντά στο σπίτι του γεωργού, και μόλις ανατείλει το φεγγάρι, αρχίζουμε. Είναι τόσο μαγευτικό το τραγούδι μας που όλοι ξαγρυπνούν, για να μας ακούσουν. Στ? αλήθεια, χθες μόλις άκουσα τη γυναίκα του γεωργού να λέει στη μητέρα της ότι δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι όλη νύχτα εξαιτίας μας. Είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό να ανακαλύπτεις πόσο δημοφιλής είσαι». [?..] «Ελπίζω να έρθεις να μας δεις στο νερόλακκο της πάπιας. Φεύγω τώρα, για να πάω στις θυγατέρες μου. Έχω έξι όμορφες θυγατέρες και φοβάμαι τόσο πολύ μήπως πάει ο Λούτσος και τις βρει. Αυτός ο Λούτσος είναι σωστό τέρας και δε θα διστάσει να πάει να τις κολατσίσει, Άντε τώρα, σε χαιρετώ. Χάρηκα την κουβέντα μας πάρα πολύ, σε διαβεβαιώνω».

Όσκαρ Ουάιλντ, Ο εγωιστής γίγαντας


Βρες τις τελικές και τις βουλητικές προτάσεις του παραπάνω κειμένου.